Bericht aan collega's: AVG in de ergotherapiepraktijk

Geplaatst door Vivian van Bakel op 25-06-2018

Beste collega’s,

Zoals waarschijnlijk meer praktijkhouders zijn wij (Sanne van Sluijs en Vivian van Bakel) de afgelopen maanden druk bezig geweest met het verzamelen van informatie over de AVG en het treffen van de noodzakelijke organisatorische en technische maatregelen.

Persoonlijk vonden wij de aangeboden tool FGDichtij van Privacy Compass onvoldoende toepasbaar voor onze praktijken. We misten de vertaalslag naar onze organisatievorm en de ergotherapie. In de daaropvolgende zoektocht hebben wij onze tijd en kennis gebundeld. We zijn zorgvuldig te werk gegaan en hebben vele bronnen en tools geraadpleegd.

Na vele uren (dagen) werk, zijn daaruit voortkomend een aantal producten/documenten ontstaan. Te weten een:

  • Privacyverklaring (document wat gaat over de privacy(bescherming) van je websitebezoekers
  • Algemene voorwaarden (behandelovereenkomst) (een document wat gaat over de bescherming van gegevens       wanneer iemand daadwerkelijk client/klant bij ons wordt)
  • Privacyreglement (een document als aanvulling op de Algemene voorwaarden (behandelovereenkomst) die heel specifiek, enkel en concreet ingaat op de gegevens die we verwerken en de bescherming daarvan privacybescherming daarvan van cliënten/klanten waarmee we een behandelovereenkomst/relatie zijn aangegaan.
  • AVG Medewerkersovereenkomst (de praktijken die medewerkers hebben dienen deze goed te informeren en instrueren over de AVG. Tevens dient met hen een AVG Medewerkersovereenkomst te worden aangegaan, zodat zij weten welke en hoe lang gegevens van hen als personeel worden bewaard en geven zij expliciet toestemming voor een aantal zaken.
  • Verwerkersregister
  • AVG Beleid (een samenvatting en verantwoording van alles wat is gedaan inzake de AVG. Het maakt het plaatje compleet en zorgt ervoor dat je ten allen tijden zelf (of derden) terug kan zien hoe je AVG beleid is en welke overwegingen daarbij zijn gemaakt.

Vanuit diverse collega-praktijkhouders is al de vraag gekomen of wij bereid zijn deze documenten te delen. Het is zonde van de toch al zo kostbare tijd en moeite als iedere praktijkhouder dit zelf moet gaan uitzoeken en opzetten. De documenten zijn met minimale aanpassingen (te denken valt aan logo- en naamsverandering) snel te implementeren in je eigen situatie. Mocht je interesse hebben in het totale pakket aan producten/documenten zoals hierboven genoemd, of heb je vragen, laat het ons dan even weten per email. We zijn graag bereid het te delen. Ter compensatie van de véle uren (uitzoek)werk vragen wij wel een vergoeding.

Collegiale groet,

Sanne van Sluijs en Vivian van Bakel

Terug naar nieuws

Van Bakel Ergotherapie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.