Continuering ergotherapie tijdens de coronacrisis

Geplaatst door Vivian van Bakel op 07-04-2020

Wellicht vraagt u zich af of u of uw patiënt ergotherapie kan (blijven) krijgen ten tijde van de coronacrisis? Via verschillende kanalen bereikt ons het bericht dat ergotherapie op dit moment niet mogelijk zou zijn. Dit is niet het geval; Ergotherapie Van Bakel is gewoon bereikbaar en doet er alles aan de zorg waar mogelijk te continueren! We staan onverminderd voor u en uw patiënten klaar. Graag informeren wij u over onze dienstverlening tijdens de coronacrisis.

Kan ik of mijn patiënt op dit moment ergotherapie (blijven) krijgen?

Ergotherapie Van Bakel wil er alles aan doen om verspreiding van het coronavirus COVID-19 zoveel als mogelijk te beperken én tegelijkertijd onze cliënten zo goed als mogelijk te helpen. We staan onverminderd voor hen klaar! Onze missie, mensen van ergotherapie voorzien daar waar nodig, blijft onverminderd van kracht. Juist ook in deze tijd willen we er graag zijn voor de mensen die ons nodig hebben. Ergotherapie Van Bakel is en blijft dus gewoon bereikbaar voor u en uw patiënten.

Is er dan niets veranderd?

Jawel. We houden ons aan de maatregelen en adviezen (voor paramedici) vanuit het kabinet en het RIVM. Er is bepaald dat we terughoudend moeten zijn met face-to-face contact. Dit betekent dat we onze behandeling en begeleiding op afstand bieden, bijvoorbeeld via een video- of telefonisch consult. Is ‘zorg op afstand’ niet mogelijk en gaat het om strikt noodzakelijke zorg die niet uitgesteld kan worden, dan zal een fysieke (face-to-face) afspraak met de cliënt plaatsvinden. Uiteraard met inachtneming van alle veiligheids- en hygiënemaatregelen. De therapeut bepaalt of de zorg strikt noodzakelijk is en stemt dat als het nodig is af met de betrokken (huis)arts.

Hoe werkt dat in de praktijk?

De ‘zorg op afstand’ leveren wij veelal middels videoconsulten. We maken daarbij gebruik van applicaties die voldoen aan de AVG-wetgeving. De eerste ervaringen met het leveren van de ‘zorg op afstand’ zijn positief! Cliënten laten weten dat ze het prettig vinden dat de begeleiding door ons op deze manier wordt voortgezet. Ze kunnen laten weten waar ze (op dit moment) tegenaan lopen en wij kunnen hen voorzien van tips en adviezen. Ook zijn er verschillende behandelinterventies die zich ervoor lenen om op afstand uitgevoerd te worden.

Een voorbeeld van onze collega Mieke over zorg die zij op afstand bood:

Kijken naar wat wél kan!

“Net voor alle beperkende maatregelen heb ik een intakegesprek aan huis gevoerd met een mevrouw die een zeer slechte prognose heeft en nog maar enkele maanden zal leven. Ze zou erg graag nog wat geluksmomentjes meemaken door dagjes er op uit te gaan samen met haar man en tienjarige dochter. Deze mogelijkheden worden ten tijde van de coronacrisis zeer beperkt. Tijdens het intake gesprek heb ik ingezien dat een traplift een zeer grote bijdrage zal leveren aan de kwaliteit van leven. Daardoor zal mevrouw o.a. haar dochter weer naar bed kunnen brengen en naast haar man kunnen slapen. Gezien de prognose was er haast bij deze aanvraag. Door de juiste telefoontjes en het belang te benadrukken is het gelukt om in een week tijd een traplift gerealiseerd te krijgen! Wauw! Reactie van mevrouw: “Snel, sneller, snelst!!! Fijn hè! Dank voor je doortastendheid!” In de tussentijd heeft de partner van mevrouw mij de hele woning kunnen laten zien middels een videoconsult en heb ik aanvullend nog wat tips en adviezen kunnen geven. Ook heb ik vaart kunnen zetten achter de levering van een scootmobiel voor mevrouw. Nu kan ze met mooi weer er toch nog even samen op uit met haar man en dochter. Als ergotherapeut zijn we gewend om te zorgen en voor cliënten klaar te staan. In deze rare periode van het COVID-19 virus moeten we ons werk voor een groot deel op een creatieve manier anders invullen. En dat lukt ook!”

Een fysieke (face-to-face) afspraak met de cliënt zal uitsluitend plaatsvinden wanneer ‘zorg op afstand’ niet mogelijk is en het om strikt noodzakelijke zorg gaat die niet kan worden uitgesteld.

Hoe nu verder?

We zullen alles inzetten wat nodig is om, juist ook nu in tijden van deze crisis, mensen te helpen die ons nodig hebben. Uiteraard volgen wij hierin alle actuele maatregelen en adviezen van het kabinet en het RIVM op. We zouden geen ergotherapeuten zijn als we niet op zoek zouden gaan naar oplossingen! Kijken naar wat er wél kan. Met of zonder coronacrisis.

Mocht u meer informatie willen over onze dienstverlening (tijdens de coronacrisis) of u(w) (patiënt) willen aanmelden voor ergotherapie, dan staan wij u graag te woord. U kunt contact met ons opnemen via telefoon 040 251 76 46 of email info@ergotherapie-vanbakel.nl. Verwijzen kan digitaal (via ZorgDomein en Zorgmail), per verwijsbrief of per telefoon.  

Terug naar nieuws

Van Bakel Ergotherapie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.