Dilemma tijdens de coronacrisis!

Geplaatst door Marieke Theuws op 21-04-2020

De afweging tussen psychisch welbevinden en een risico op besmetting met corona

Wij houden ons aan de maatregelen van het RIVM. Dat betekent dat we terughoudend moeten zijn met face-to-face contact en onze behandeling en begeleiding op afstand bieden. Maar wat als dit niet mogelijk is? Ergotherapeut Ellen deelt haar ervaring:

“In mijn agenda stond een oudere man ingepland om een driewielfiets uit te gaan proberen. Ouder dan 70 jaar, dus risicogroep en oefenen met een driewielfiets kan niet met videobellen. Daarom toch maar gebeld om de afspraak uit te stellen. Dat viel meneer zwaar tegen: hij zat al zo lang binnen en dit was echt zijn lichtpuntje waardoor hij psychisch overeind bleef. Ik voelde de noodzaak voor meneer om de afspraak door te laten gaan, maar had verder geen kennis van zijn gezondheidstoestand. Daarop heb ik contact gezocht met de huisartsenpraktijk. In uitvoerig overleg met de praktijkondersteuner (die goed op de hoogte is van de psychische gesteldheid van meneer) en de huisarts (die uiteraard de fysieke gezondheid kent), hebben we afgewogen wat het voor meneer zou betekenen om nu niet te gaan fietsen en wat het risico is als we wel gaan fietsen. Ondanks dat het waarschijnlijk niet mogelijk zou zijn om 1,5 meter afstand te bewaren (bij beginnende driewielfietsers hang ik vaak aan het stuur om te voorkomen dat ze in de goot belanden), hebben we gezamenlijk besloten om toch te gaan oefenen. Meneer was heel erg blij toen ik hem het goede nieuws vertelde.”

“Op een zonnige ochtend trof ik dan ook een opgewekte man bij de oefenlocatie. Toevallig was deze man een natuurtalent op de driewielfiets en kon hij vrijwel direct zonder mijn hulp de fiets op koers houden. Het hanteren van 1,5 meter afstand bleek dus toch goed mogelijk!”

“Zo hebben we met succes kunnen ervaren welke driewielfiets hem eindelijk zijn vrijheid terug kan geven. Ik heb direct de leverancier geïnformeerd, en daarbij met behulp van foto’s de afmetingen doorgegeven. Hopelijk staat er een fiets op voorraad zodat er heel snel een driewielfiets, ingesteld op de juiste maten, bij meneer thuis kan worden afgeleverd. Dan kan hij er eindelijk samen met zijn vrouw op uit, op een veilige manier. Dat zal zijn psychische welbevinden zeker goed doen, zeker nu de lente volop doorbreekt!”

Terug naar nieuws

Van Bakel Ergotherapie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.