Hoe zit het met de vergoeding van ergotherapie in 2018?

Geplaatst door Vivian van Bakel op 08-01-2018

Ook in 2018 maakt ergotherapie onderdeel uit van de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering heeft u per kalenderjaar recht op een vergoeding van 10 uur ergotherapie.

Via een aanvullende verzekering kunt u mogelijk meer uren vergoed krijgen. Zorgverzekeraar VGZ en Unive vergoeden bijvoorbeeld, afhankelijk van uw soort aanvullende verzekering, 3 tot 7 uur ergotherapie extra per jaar! Bij CZ is er een mogelijkheid o...m 2 uur extra ergotherapie te krijgen bedoeld voor begeleiding en instructie aan de mantelzorger. Verschillende verzekeraars bieden 5 uur extra ergotherapie vanuit een aanvullende verzekering (Menzis, IZA, IZZ, FNV, Hema). Er zijn ook verzekeraars die 10 uur extra of onbeperkt vergoeden via een aanvullende verzekering (ONVZ, Zorg en Zekerheid, De Amersfoortse, VvAA). Benieuwd of u naast de vergoeding vanuit de basisverzekering ook recht heeft op een vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering? Check dan de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Moet ik zelf iets betalen voor de ergotherapie?

Zoals u wellicht weet stelt de overheid jaarlijks een verplicht eigen risico vast voor alle verzekerden van 18 jaar en ouder. Het bedrag is voor iedereen hetzelfde. Het verplichte eigen risico is het bedrag dat u zelf moet betalen voor zorg uit de basisverzekering. Dit jaar gaat het om de eerste ? 385,-aan zorgkosten, bijvoorbeeld voor het ziekenhuis en medicijnen. Dit bedrag brengt uw zorgverzekeraar bij u in rekening. Als de eerste ? 385,- aan zorgkosten in een jaar met u zijn verrekend, betaalt de zorgverzekeraar weer.

Wanneer u ergotherapeutische zorg krijgt, brengen wij dit rechtstreeks in rekening bij de zorgverzekeraar. U ontvangt dus geen nota van ons. Uw zorgverzekeraar bekijkt vervolgens of u nog (een deel van) uw eigen risico moet betalen. Indien dit het geval is, zullen zij deze zorgkosten bij u, tot een maximum van 385 euro, in rekening brengen. Of u nog een (deel van) het eigen risico verschuldigd bent is afhankelijk van verschillende factoren: welke zorg heeft u reeds dat jaar gehad? Op welk moment worden de kosten gemaakt? En dergelijke. Wilt u meer weten over uw eigen risico, informeer hier dan naar bij uw zorgverzekeraar.

Voor ergotherapie geldt geen eigen bijdrage. Voor de vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering worden geen kosten bij u in rekening gebracht.

Terug naar nieuws

Van Bakel Ergotherapie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.