Interessant: Gemeenten in Denemarken zetten ergotherapeuten in!

Geplaatst door Vivian van Bakel op 17-08-2017

Een therapeut van de gemeente die ouderen leert stofzuigen, boodschappen doen of de was ophangen. Het heet reablement, mensen leren om zichzelf weer te helpen. Het begon tien jaar geleden als proef in één gemeente en is nu verplicht in heel Denemarken.

Zo leert Mette (83) om zelfstandig de trein in te kunnen. Ze heeft artritis, maar wil haar vrijwilligerswerk in de stad kunnen blijven doen. "Ik vind het belangrijk dat ik zelf erop uit kan. Om contact te houden en met mensen te blijven werken."

Daarom traint ze nu al een paar maanden samen met een ergotherapeut. Met de stoeprand bootsen ze het opstapje van de trein na, waar Mette dan met haar rollator op en af moet. Zodat ze het straks alleen kan.

In het Deense zorgsysteem is alles erop gericht om mensen zo snel mogelijk terug te laten keren naar de maatschappij. Zelfs als dat betekent dat de overheid iemand moet leren afwassen of veters strikken.

"Eerst kost dat geld, omdat we er flink wat uren in moeten investeren. Maar op de lange termijn betaalt het zich terug", zegt Mette Zimmer, manager zorg in de gemeente Gladsaxe. "We hoeven niet jaar na jaar terug te komen, slechts een half jaar en dan is iemand weer zelfstandig."

Lees er meer over en bekijk het filmpje hier

Terug naar nieuws

Van Bakel Ergotherapie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.