Ontdek de mogelijkheden van ergotherapie bij kanker
Veel mensen met kanker ervaren problemen zoals pijn, vermoeidheid, verminderde mobiliteit en moeilijkheden met denken en concentreren. Dat kan de uitvoering van dagelijkse activiteiten flink in de weg zitten. Ergotherapie kan jou en je naasten in elke fase van de ziekte veel ondersteuning bieden.
Wat is ergotherapie?
Ergotherapie helpt je bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten die belangrijk voor je zijn. Dit kan variëren van zelfzorg en huishoudelijke taken tot werk en vrije tijdsbesteding. Ergotherapeuten helpen je taken en omgevingen aan te passen en leren je nieuwe manieren om activiteiten uit te voeren, zodat je kwaliteit van leven verbetert.
Hoe kan ergotherapie jou helpen?
Pijn en vermoeidheid
Leny’s verhaal : Leny, 54 jaar, had borstkanker en kon na een borstamputatie haar arm niet meer goed gebruiken, waardoor zelfverzorging en huishoudelijke taken moeilijk werden. Ze ervoer ook veel vermoeidheid en pijn na haar behandelingen. Haar ergotherapeut gaf haar advies over hulpmiddelen, hielp haar activiteiten aan te passen, en leerde haar rustpauzes in te plannen en taken te prioriteren. Hierdoor kon Leny zelfstandig blijven en haar energie beter verdelen, waardoor ze zich minder uitgeput voelde.
Verminderde mobiliteit
Piet’s verhaal: Piet, 67 jaar, heeft prostaatkanker en had na een operatie moeite met mobiliteit. Zijn ergotherapeut hielp hem door grijpstangen en een douchezitje in de badkamer te installeren en drempels te verwijderen. Dankzij deze aanpassingen kon Piet weer zelfstandig en veilig thuis wonen. Ook kreeg hij een scootmobiel, zodat hij weer zelfstandig boodschappen kon doen.
Cognitieve problemen
Anna's verhaal: Anna, 45 jaar, onderging chemotherapie en had moeite met concentratie en geheugen. Haar ergotherapeut introduceerde strategieën zoals het gebruik van een weekplanner en herinneringsapps. Dit hielp Anna om beter om te gaan met haar dagelijkse taken en haar zelfvertrouwen te vergroten.
Palliatieve zorg
Dolf’s verhaal: Dolf, 78 jaar, heeft schildklierkanker en wordt palliatief verzorgd. Hij had veel pijn bij het zitten en liggen. De ergotherapeut onderzocht hoe de pijn verlicht kon worden en het comfort verhoogd kon worden. Ze gaf voorlichting en advies over geschikte zit- en lighoudingen. Daarnaast bleken een aangepast matras en kussen een positief effect te hebben, ook ter preventie van decubitus.
De belangrijke rol van ergotherapeuten
Ergotherapeuten zijn er om je te ondersteunen met:
- praktische oplossingen voor dagelijkse problemen.
- aanpassingen in je leefomgeving om je veiligheid en zelfstandigheid te vergroten.
- het aanleren van nieuwe vaardigheden om om te gaan met de fysieke en cognitieve gevolgen van kanker.
- emotionele ondersteuning en het vergroten van je zelfvertrouwen.
Hoe kom ik bij een ergotherapeut?
Je (huis)arts kan je doorverwijzen naar een ergotherapeut. Je kunt jezelf ook direct aanmelden. Na aanmelding volgt een intakegesprek om te bekijken hoe ergotherapie jou kan helpen. Via je zorgverzekering heb je recht op een vergoeding van 10 uur behandeling per kalenderjaar.
Wil je meer weten?
Ergotherapie kan je leven aanzienlijk verbeteren. Wil je weten hoe een ergotherapeut jou kan helpen? Neem contact met ons op!