'Twee derde van Nederlanders herkent beroerte niet'

Geplaatst door Vivian van Bakel op 09-05-2016

Veel mensen die een beroerte hebben gehad, gaan pas uren later naar een ziekenhuis. Dat komt onder meer doordat ruim twee derde van de Nederlanders de meest voorkomende signalen van een beroerte niet herkent. 

Dat meldt de Hartstichting, die Intomart GfK onderzoek liet doen onder ruim duizend mensen.

Slechts 31 procent van de respondenten zei spontaan een beroerte te herkennen. Wel weet vrijwel iedereen (88 procent) dat bij een vermoeden van een beroerte direct het alarmnummer moet worden gebeld.

Doordat mensen signalen niet herkennen, zouden ze vaak te lang wachten met het inschakelen van hulp. ''Door niet direct 112 te bellen, komen slachtoffers gemiddeld pas na zeven uur in het ziekenhuis, terwijl snelle behandeling cruciaal is om hersenbeschadiging te voorkomen'', meldt de stichting.

Gevolgen

Dagelijks worden 125 mensen getroffen door een TIA, herseninfarct of een hersenbloeding. Een op de vijf personen overleeft een beroerte niet. ''Dat zijn jaarlijks meer dan negenduizend mensen'', aldus de Hartstichting.

Momenteel zouden 175.000 Nederlanders leven met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct. Zij kampen in sommige gevallen met verlammingsverschijnselen of hebben problemen met praten of lopen. De Hartstichting begint een campagne om mensen te wijzen op de drie meest voorkomende signalen van een beroerte.

Herken jij de signalen van een beroerte? https://www.hartstichting.nl/beroerte/herkennen-signalen

Terug naar nieuws

Van Bakel Ergotherapie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.