Vijftien jaar Ergotherapie Van Bakel in de wijk

Geplaatst door Vivian van Bakel op 19-04-2019

In mei bestaat de praktijk 15 jaar. Over deze mijlpaal en de samenwerking met Elz’ Achtse Barrier staat een interview met Vivian van Bakel in 't Brierke. 't Brierke is een wijkkrant voor de Achtse Barrier. 

Artiekel in 't Brierke april 2019:

Steeds meer mensen ontvangen thuis advies en ondersteuning van een ergotherapeut. In onze wijk is Ergotherapie Van Bakel al vijftien jaar actief. Over deze mijlpaal en de samenwerking met Elz’ Achtse Barrier, praten we met Vivian van Bakel.

Ergotherapie helpt mensen die in hun dagelijks leven last hebben van beperkingen of problemen. Het doel is iemand weer zo zelfstandig mogelijk de dag door te laten komen. Ergotherapeuten werken heel praktisch en richten zich op verschillende activiteiten. Van opstaan uit bed, douchen en aankleden tot huishoudelijk werk. Van werken of naar school gaan tot het uitoefenen van hobby's.

Hoe ben je in 2004 begonnen?
“Ik was pas afgestudeerd en nog maar nét 22 jaar toen ik het plan opvatte om in Eindhoven de samenwerking met huisartsen op te zoeken. Dat was pionierswerk, want in 2004 bestond ergotherapie ‘in de wijk’ nog niet. Mensen moesten hiervoor naar een verpleeghuis of revalidatiecentrum en daar waren lange wachtlijsten. Dat had ik ervaren toen ik korte tijd bij revalidatiecentrum Blixembosch werkte. Ik wist dat er een grote behoefte was aan meer ergotherapeuten.”?

Stonden de huisartsen hiervoor open?
“In eerste instantie heb ik samenwerking gezocht met mijn eigen huisarts, die me fijn geholpen heeft. Al snel benaderde ik alle huisartsen in Eindhoven; dat waren er een paar honderd. Ik schreef brieven, belde iedereen na en ging op kennismakingsgesprek. Het voelde echt als een missie, zo belangrijk vond ik het om iets aan die wachtlijsten te doen. Achteraf heb ik gehoord dat mijn enthousiasme goed werkte. Met de huisartsen in Achtse Barrier heb ik vanaf het begin een intensieve relatie opgebouwd. En wel leuk om te vermelden: mijn allereerste cliënt was verwezen door dokter Botden, die toen in de praktijk aan de Fransebaan werkte.”?

Hoe heeft jouw praktijk zich ontwikkeld?
“Al na één jaar was er zoveel werk dat ik een andere ergotherapeut heb aangenomen. Nu zijn we met negen ergotherapeuten en een secretaresse. We hebben allemaal een of meer specialisaties, waaronder kwetsbare ouderen, Ziekte van Parkinson, niet aangeboren hersenletsel, COPD, reuma, Multiple Sclerose en chronische pijn- en vermoeidheidsklachten. Het werk blijft groeien; door de vergrijzing, doordat mensen langer thuis wonen én ouder worden. Ook zien we steeds meer mensen met chronische ziekten en meerdere aandoeningen tegelijk. Een groot verschil met de begintijd, toen het vooral ging over zaken als een woningaanpassing of een training scootmobiel rijden. Ons vak is een stuk interessanter geworden, maar ook ingewikkelder.”?

Welke ondersteuning bieden jullie in Achtse Barrier?
“We bezoeken mensen thuis voor advies en ondersteuning, waaronder kwetsbare ouderen. Onze ergotherapeut Bianca van Gestel is onder meer gespecialiseerd in dementie, decubitus, osteoporose en valpreventie. Zij is het vaste gezicht in de wijk voor de ouderenzorg.

We werken goed samen met andere zorgverleners, met name met praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en de thuiszorg. Via het samenwerkingsverband Elz’ Achtse Barrier onderhouden we op verschillende manieren contact met elkaar. Zelf bezoek ik de samenwerkingsdagen en informele lunchbijeenkomsten van Elz’. Onze praktijk doet ook mee aan informatieavonden in wijkgebouw De Mortel, bijvoorbeeld over valpreventie.”?

Hoe kijk je tegen de toekomst aan?
“Met elkaar moeten we bekijken hoe we kunnen omgaan met de stijgende vraag naar zorg, in combinatie met het tekort aan zorgverleners en de druk op mantelzorgers. Als we dat érgens kunnen, is dat in Achtse Barrier. Hier is de samenwerking al zo wijkgericht vormgegeven. Niet alleen tussen zorgverleners onderling, maar ook samen met de wijkbewoners. Als we goed voor elkaar blijven zorgen, gaat het ons lukken.”? 

Goed om te weten:

  • Ergotherapie Van Bakel werkt vooral bij mensen thuis. Daarnaast is er een praktijkruimte aan het St. Theresiaplein 9 in Eindhoven.
  • Kijk voor uitgebreide informatie over de praktijk, medewerkers, werkwijze en specialisaties op www.ergotherapie-vanbakel.nl.
  • Onder de naam Arbeidsdiensten Van Bakel worden ergotherapie en aanvullende diensten aangeboden rondom werk, re-integratie en inkomen. Meer hierover staat op www.arbeidsdiensten-vanbakel.nl.
  • In de basisverzekering zitten 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Bij sommige zorgverzekeraars is een verwijzing door de huisarts verplicht, bij andere niet.
     

 

Bron: http://www.brierke.nl/201904/elz.html

Terug naar nieuws

Van Bakel Ergotherapie maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie onze privacyverklaring.